Judith Kayser

In een voormalig dokterspraktijk in het dorp Tuinwijk, hartje Amsterdam, is mijn keramiekatelier gevestigd. Het is een groene plek aan het spoor waar rust en ruimte is om te creëren en experimenteren.

Grensvlakken

Als keramist raak ik de grensvlakken van onze werkelijkheid aan, wat ik creëer is speels en intuïtief.

Ik houd erg van strand en zee. Schelpen, stenen of zand, als inspiratie, als mal en om in te voegen in mijn meterslange kettingen. Scheermessen en schelpen fungeren als basis van vormen waar ik steeds abstracter op verder borduur en de fragiliteit tot uiting breng.

Verrassend draagbaar.

Bij zowel de vervaardiging als het dragen van de sieraden ga ik uit van mogelijkheden in plaats van belemmeringen en zoek ik de grenzen van het materiaal op. Ik neem niet voetstoots vormen, toepassingen en oplossingen aan. Zowel voor mijzelf als de drager van mijn sieraden speelt durf een centrale rol.

De sieraden tillen de drager als het ware op. Zowel mannen als vrouwen voelen zich aangetrokken tot mijn vormen en materialen.

Oorsprong

Ik was als jong kind al bezig met klei en mijn fascinatie is nooit ver weg geweest. Mijn studie ben ik gestart aan de designacademie, en ik heb me daarna verder ontwikkeld als organisatiepsycholoog. Naast mijn werk als organisatie-adviseur is keramiek altijd aanwezig geweest in mijn leven en heb ik me middels cursussen, workshops en samenwerking met keramisten verder ontwikkeld. Sinds onze verhuizing naar de dokterswoning in Tuinwijk heb ik de mogelijkheid van atelier aan huis gerealiseerd. Hierdoor is ruimte ontstaan om mijn ‘keramische praktijk’ verder te ontwikkelen.

1975