Judith Kayser

In een voormalig dokterspraktijk in het dorp Tuinwijk, hartje Amsterdam, is mijn keramiekatelier gevestigd. Het is een groene plek aan het spoor waar rust en ruimte is om te creëren en experimenteren. De naam pyros (Grieks voor vuur) kan hier goed tot z’n recht komen. In de tuin is een vuurplaats aangelegd waar gestookt kan worden op houtvuur en ook ruimte is om raku te stoken.

Inspiratie

Ik houd erg van strand en zee. De geur, de vormen, de zeeklei tussen je tenen, het eeuwige getij trekken mij. Ik sleep van alles met me mee naar mijn atelier. Schelpen, stenen of zand, als inspiratie, als mal en om in te voegen in mijn meterslange kettingen.
Scheermessen en schelpen fungeren als basis van vormen waar ik steeds abstracter op verder borduur en de fragiliteit van de tot uiting breng.

In mijn keramische werk verwerk ik invloeden van andere materialen zoals textiel. Ik gebruik kleilappen als doeken en verwerk texturen van kant in de huid van de klei. Het zijn voornamelijk met de handgevormde objecten in aardewerk uitgevoerd. De kleuren worden aangebracht met oxides, engobes en glazuur.

Ik was als jong kind al bezig met klei en mijn fascinatie is nooit ver weg geweest. Mijn studie ben ik gestart aan de designacademie, en ik heb me daarna verder ontwikkeld als organisatiepsycholoog. Naast mijn werk als organisatie-adviseur is keramiek altijd aanwezig geweest in mijn leven en heb ik me middels cursussen, workshops en samenwerking met keramisten verder ontwikkeld. Sinds onze verhuizing naar de dokterswoning in Tuinwijk heb ik de mogelijkheid van atelier aan huis gerealiseerd. Hierdoor is ruimte ontstaan om mijn ‘keramische praktijk’ verder te ontwikkelen.

1975